hoe te lokaliseren en maak een inactieve luchtregelklep

Een begrip van uw auto stationair regelklep kan een ruige rit in uw persoonlijke auto te voorkomen, terwijl savig u tijd en geld. De auto-elektronica meer geavanceerde in de jaren 1980 en ’90 werd, een kleine motor genaamd de Idle Air Control of IAC verscheen onder de motorkap. De stationair regelklep is een onderdeel dat in wisselwerking tussen de computer van een auto en het gasklephuis. Hieronder wordt het proces van het schoonmaken van de luchtregelklep.

Om een ​​ongelijke rust- of afslaan motor te corrigeren, moet u te reinigen of vervangen van de stationair regelklep. Het is een onderdeel van de elektrische installatie op de meeste moderne auto’s en ligt naast de gasklep. Trace het luchtfilter slang over de bovenkant van de motor naar de plaats waar het aansluit op de motor. Verwijder de slang met behulp van een schroevendraaier of de juiste aansluiting op het gasklephuis bloot te leggen. De stationair regelklep zal naast het gaspedaal inname.

Stap 1 – Het vinden van de Idle Air Control Unit

Bij alle werkzaamheden aan het elektronische systeem van een auto, ontkoppel de accu kabels. Dit zou gevaar voor schokken of schade aan onderdelen te voorkomen. De IAC-klep wordt aan de motor bevestigd met vier bouten of schroeven. Een kegelvormige uiteinde uitsteekt vanaf de klep wordt de tap, en steekt door een opening in het gasklephuis vóór de vlinderklep. Zoals de stift beweegt in en uit de IAC-klep, het reguleert de hoeveelheid lucht in de gashendel te komen, waardoor het verhogen of verlagen stationair toerental van de auto. Verplaatsing van de klep wordt geactiveerd door elektronische computer de auto’s. Drie draden zijn verbonden met de component: één voor stroom, een voor een grond, en de andere leidt tot de computer. Verwijder de vier bevestigingsbouten of schroeven, evenals de draadconstructie en trek de klep weg van de motor. Markeer de draden om de juiste hermontage te verzekeren.

Stap 2 – Het verwijderen van de IAC

Spuit het apparaat met choke / carburateur schoner en gebruik de poetsdoek om alle koolstof opbouw van de stationair regelklep te verwijderen. Brei de spil heen en weer om alle deposito’s daar gevonden weg schoon te maken. Reinig het gasklephuis, ook, terwijl de vlinderklep wordt blootgesteld.

Stap 3 – Het reinigen van de klep

Na reiniging van het IAC en gasklephuis Vervang de klep naar zijn oorspronkelijke positie op de motor. Zorg ervoor dat de tap past weer in de lucht de ruimte de gashendel’s. Vervang de bouten en schroeven en zet ze vast. Bevestig de draden op de juiste klemmen. Inspecteer de unit te verzekeren het goed is gemonteerd en vervang de luchtfilter slang aan het gasklephuis. Draai alle schroeven en bouten met een sleutel, sluit de batterij kabels. Met een schone stationair regelklep, moet u uw auto laten verlopen. Het is het beste als je TST rijdt een keer.

Stap 4 – weer in elkaar zetten van de Unit